Huawei is in ruim drie decennia uitgegroeid tot een van de grootste telecombedrijven ter wereld.

De nieuwste smartphones van het Chinese bedrijf kunnen zich tegenwoordig meten met Apples iPhones en Samsungs Galaxy-reeks. En de 5G-netwerktechnologie van Huawei zou een stuk verder zijn dan die van concurrenten.

Toch ligt Huawei, een afkorting van Zhong Hua You Wei dat ‘Veelbelovend China’ betekent, steeds meer onder vuur.

Westerse landen vermoeden dat het bedrijf banden heeft met de Chinese overheid en blokkeren daarom de activiteiten van Huawei. De financieel directeur is bovendien opgepakt in Canada en dreigt te worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse justitie beschuldigt haar van bankfraude en het stelen van bedrijfsgeheimen.

Huawei, kortom, kan wel een imagoboost gebruiken. Vandaar dat het bedrijf de afgelopen jaren steeds vaker journalisten uitnodigt om een kijkje in de keuken te nemen. Meer openheid kan immers geen kwaad.

Business Insider mocht in maart 2018 langskomen op de Huawei-campus in Shenzhen, samen met een veertigtal journalisten uit verschillende Europese landen. Technologische hoogstandjes kregen we helaas niet te zien, wel veel managers die vanachter een tafel met microfoon persvragen beantwoorden. Maar dat is in ieder geval een vooruitgang in vergelijking met vijf jaar geleden.

Neem een kijkje op de Huawei-campus in Shenzhen, waar drie zwarte zwanen in het meer zwemmen. De reden daarvoor is nu actueler dan ooit.


Huawei, opgericht in 1987, is een enorm telecombedrijf met een omzet van meer dan 100 miljard dollar in 2018. Er werken zo'n 180.000 mensen voor de technologiereus. Op de smartphonemarkt is de Chinese fabrikant inmiddels groter dan Apple.


De campus van Huawei ligt in het noorden van Shenzhen, een miljoenenstad in Zuid-China die tegen Hongkong is aangeplakt. In de jaren zeventig was Shenzhen nog een arm vissersdorp. Inmiddels is het uitgegroeid tot het Silicon Valley van China.


Huawei heeft wereldwijd zo'n 180.000 werknemers. Daarvan wonen en werken er ongeveer 30.000 op de campus in Shenzhen, die 2 vierkante kilometer meet.


Een deel van die werknemers verhuist (of is al verhuisd) naar de campus in Dongguan, een uurtje rijden ten noorden van Shenzhen. Daar heeft Huawei een hagelnieuw complex uit de grond gestampt van 9 vierkante kilometer, met dorpen die zijn vernoemd naar Europese steden – en er ook erg op lijken.


In 2019 hevelt Huawei veel productie en research & development over naar Dongguan, waar de grond veel goedkoper is dan in Shenzhen, vertelt een woordvoerder.


Het hoofdkantoor blijft echter staan in Shenzhen. Daar zullen steeds meer administratieve werkzaamheden worden gedaan.


De campus bestaat uit tien blokken, elk voor een specifiek bedrijfsonderdeel van Huawei.


Ieder campusgedeelte heeft zijn eigen kantine, bouwstijl en werknemers. Die kunnen tussen de gebouwen reizen via een eigen buslijn, of wandelen.


Tussen de middag krijgen wij een tour van de campus, per bus.


Wat opvalt is dat de gebouwen niet strak en modern ogen, zoals je misschien bij een techbedrijf verwacht, maar een oude Europese bouwstijl hebben.


Op de campus is veel groen, dat keurig onderhouden is. Geen grassprietje staat verkeerd op de vele velden en perkjes.


Dat blijkt ook uit luchtfoto's. Huawei-oprichter Ren Zhengfei is naar verluidt erg geïnteresseerd in architectuur en tuinen, en was nauw betrokken bij het ontwerpen van de campus.


We stoppen bij een meer waar een zwarte zwaan naar eten zoekt. Huawei heeft er in totaal drie geïmporteerd uit Australië. Voor oprichter Ren hebben ze een speciale betekenis.


In de economische wetenschap wordt met een 'zwarte zwaan' een gebeurtenis met grote gevolgen bedoeld die niemand aan had zien komen. De sierlijke zwemvogels met dunne hals moeten het personeel eraan herinneren om niet achterover te leunen en altijd voorbereid te zijn op een onverwachte crisis.


De arrestatie van Meng Wanzhou is precies zo'n onvoorziene gebeurtenis. De financieel directeur van Huawei, die is aangeklaagd door de Amerikaanse justitie, is tevens de dochter van oprichter Ren.

Lees meer: Dit moet je weten over Meng Wanzhou, de opgepakte dochter van de mysterieuze oprichter van techbedrijf Huawei


Door naar de lunch. Op de campus zijn grote kantines waar duizend werknemers tegelijk kunnen eten. Wij schuiven aan in Huaweis opleidingscentrum voor nieuw personeel.


Bij binnenkomst is mijn gezicht gescand, zie ik op een groot scherm bij de ingang. Als het systeem een werknemer herkent, komt zijn naam en functie in beeld. Ik sta er niet in.


De ruimte doet Zuid-Europees aan. In het foodcourt zijn parasols aan het plafond bevestigd.


We eten in een van de luxere kantines op de campus. De keuze is ruim: van Koreaanse pannenkoekjes met rundvlees en gebakken aardappels met room...


... tot verschillende soorten fruit.


Er is zelfs een sushichef die ter plekke verse vis bereidt.


Na de lunch gaan we weer terug naar het zaaltje. Het beloofde kijkje op de fabrieksvloer gaat helaas niet door.


In plaats daarvan krijgen we 's ochtends een presentatie van Clement Wong, hoofd Global Product Marketing, over de opkomst van Shenzhen.

En we mogen vragen stellen aan Kevin Ho, de baas van de smartphone-afdeling bij Huawei. Hij geeft antwoord in het Engels. Als hij een vraag uit de zaal niet goed begrijpt, zorgt de medewerkster die naast hem zit voor een vertaling. En ze schrijft driftig mee.


's Middags neemt Jim Xu plaats op het podium. Hij is vicepresident van de Huawei Consumer Business Group.


Felix Baofeng is er ook. Hij is bij Huawei verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kunstmatig intelligente software.


En Walter Ji, de baas van Huaweis consumententak in West-Europa, beantwoordt ook vragen van het veertigtal journalisten in de zaal.


Tussendoor vertelt chief strategy officer Shoa Yang nog iets over de plannen van Huawei voor de komende jaren.


En dat is het. Na een ochtend en een middag in het zaaltje zit het bezoek aan de campus erop. De magie van Huawei hebben we niet gezien, maar het eten was in elk geval dik in orde.


Lees meer: